Saturday 21 February 2015

Trinaesti, post o tome kako se kreiraju sociopate

(Iliti : 5 najuvrnutijih likova iz crtanih filmova)


Mi, klinci koji smo odrastali uz onaj piratski skarabudžen Cartoon Network, ili pak one stare crtane filmove koji su uništeni tokom bombardovanja RTSa, možemo da se pohvalimo da smo od malena bili izloženi takvoj plejadi totalno nenormalnih likova, da je to još malo pa tragično. Naravno, to su neke stvari o kojima retko ko ikad razmišlja, te ću, eto, ja. Ionako sam jedini kome ovakve stvari padaju na pamet. Ako ne jedini u tome, onda svakako jedini koji će toj temi posvetiti koju dodatnu misao, osim one površne "Eeeee, to su bila vremena". U pauzi između užine mesnog nareska iz humanitarne pomoći i gledanja kako neki divljaci čupaju mikrofone po Skupštini, padne i poneki crtani. Čisto da se deca malo animiraju, je l' da? Evo šta smo gledali.

1. Him iz crtanog Powerpuff Girls
Šta je bre ovo? Ko je ovo izmislio i na čemu je bio dok je to radio? Da l' je đavo, da l' je trandža, da l' oba? Sa svojim nežnim glasom, koji uvek ima neki eho/reverb, i onim povremenim izletima u demonsko baritonsko višeglasje, ovaj lik me je oduvek plašio više nego što sam hteo da priznam. Kao jedan od glavnih negativaca, Him (ne znam ni zašto se tako zove, ovo nije ni Him, ni Her)  se pojavljuje u dobrom procentu epizoda ovog, naizgled, veoma šarenog i veselog crtanog filma. Ipak, koliko god creepy bio, uvek me je na neki način privlačio, i obožavao sam epizode gde se pojavljuje. Može se reći da je na taj način dobrano oblikovao ličnosti dece koja su gledala Powerpuff Girls, bilo kao negativac, ili samo tajnovit lik koji vas tera da se za njega zainteresujete. Ono što ćete već naći u ovom liku je... krajnje nekonvencionalno.


2. Cheese iz "Foster's Home for Imaginary Friends"

Ovaj, po nekom allingmentu, posve neutralan lik je svojevrsno čudo psihologije. Iako neutralan, ipak je jedan od onih likova sa kojima nikad niste načisto kako će reagovati na nešto, i koji haos može iz njegove glave da proistekne. Da je lik u "Dungeons and Dragons", bio bi chaotic neutral. Pojavljuje se u par epizoda, i kad sam ga prvi put video... jebote. Sve vreme samo napinje sve i svakog oko sebe, i usput, kada mu to ne krene za rukom, biva straaaašno creepy. Stresem se od same pomisli na njega, pu pu, iš pile preko žile! Nedobog da vam dete povuče na njega, inače bi morali da obezbedite zalihe krompira, pahuljica i čokoladnog mleka. U suprotnom - očekujte haos. Ili bar vaše dete kako stoji iznad vas sa kuhinjskim nožem dok spavate i tiho mrmlja "I like cereal...", dok vas gleda svojim netrepćućim, psihopatskim očima.

3. Jebeni Salad Fingers




Ok, ovaj lik je očigledno poremećen. I lik, i kreator lika. I celog crtanog filma. Ovo, u principu, uopšte nije za decu, ali, pošto ga ima svuda po internetu, kontam da i deca to gledaju. Salad Fingers je crtani o istoimenom liku, koji... pa jebote, ja ne znam šta on radi. Neke boleštije. Što samom sebi, što drugima. Vrlo malo fabule, vrlo mnogo krvi. Ako čujete da vam klinac spominje ovo, oterajte ga u ćoše, i ne puštajte odatle dok ne napuni 18 godina i zakune se nad svim religijskim knjigama sveta da se ne seća ničega vezanog za ovaj crtani.


4. Red Guy iz "Cow and Chicken"


Ovo je očigledna sprdnja na temu đavola, ponovo. Ali ovaj lik, osim što konstantno hoda na dupetu i tako uglavnom pokušava da skenja Pile i Kravu, koji su, pak, deca ljudskih bića koja imaju samo noge, ima i neke izjave, kao i situacije, zbog kojih ni ovako matori ne možemo da ga de facto svrstamo u negativce. Ta pozicija mu, dalje, dozvoljava uticaj na gledaoce. Čitaj: decu. Kao i Him, malopre spomenuta demonska trandža, ovaj lik ume da vam priraste za srce, jer je uglavnom smešan, i uglavnom ga Pile i Krava (u stvari njen alter-ego Super-Krava, koja tada na neobjašnjiv način počne da priča španski) unište i ismeju. Postavlja se pitanje ko je prvi počeo, i ko je tu u stvari negativac. Uglavnom, ono što definitvno dolazi uz ceo ovaj crtani je opsesija dupetom, koja se više nego ispoljila u trenutku kada smo svi mi (i oni posle nas) postali tinejdžeri. Pork butts and taters for everybody!

5. Jastučak iz "Baloni i čiode"

Pogledajte ga samo. Mršav je, izboden iglama, i pokušava da izbuši jadne balone koji žive u Balongradu. Možda aluzija na heroinske ovisnike koji pokušavaju da useru trip onima što bi samo da pale gandžu, možda predstavlja muriju, ipak je plave boje, ko bi ga znao... Uglavnom, nema potrebe da kinji jadne, bezopasne balone, a on to ipak radi, i usput biva strašan. Znam par ljudi koji su sad matore konjine, a i dalje se stresu kad ih neko podseti na njega. Ja se, lično, sećam nekog čudnog osećaja bespomoćnosti koji mi je on ulivao, a to nije lep osećaj. Kao da jasno znaš da ti sledi smrt, i ne možeš ništa da uradiš povodom toga. Beži, bljak.


Moglo je da se stavi i još nekih likova, siguran sam da će se naći i neko ko će se setiti konkretnih. Ali to je to, za sada, dovoljno sam se istripovao pišući ovo i radeći research. Možda naleti i part 2, inspirisan komentarima.