Wednesday 5 March 2014

Sedmi, patriotski, post

(Iliti: Reč-dve o Kraljeviću Marku)



Svi se sećamo Kraljevića Marka iz osnovnih i srednjih škola, garant. Svima nam je još u najranijem detinjstvu učitan kao narodni heroj, ergo dobar uzor za modeliranje sopstvenog ponašanja u situacijama ugnjetavanja, ili kojim god krizama. Svi se, takođe, sećamo i one pesme kada baca ralo i volove, ja sam je, lično, radio u drugom ili trećem razredu osnovne škole, dok još nisam znao ništa ni o sociološkoj funkciji epskih pesama, ni o ciklusima epskih pesama. Ne znam kad ste vi, ali svi znamo tu pesmu, ili makar fabulu. No, ipak ćemo je, na brzinu, i malo ,,urbanije'' proći i ovde, bitno je za poentu. Znači, šta se dešava u toj pesmi?


Mare pije vince sa kevom. I napije se. Sa kevom. Tako pijan kaže majci (čitati glasom dobro pijanog čoveka) ,,Majko, ovo što ovi Turci rade više nema smisla, sa' ću ja da im pokažem, idem da kršim, oni će mene...'' Majka, koja je moralni lakmus u ovom slučaju (ni to kao dete ne možeš da znaš, što je bitno, jer dozvoljava uticaj na podsvest) odgovara: ,,Ako, sine, tako treba!!!'' I ona pijana, verovatno zato. Dalje, on izlazi na put i počinje da ga ore (uništava) u znak protesta. Naravno, naiđu Turci i pitaju ga zašto ore sopstveni put, i je l' lud? On, ponovo u glasu pijanog čoveka sa lenjim jezikom kaže: ,,Ovo nije put, ovo je njiva.'' Turci ga ponovo lepo pitaju, on ponovo: ,,Ovo je njiva, njiva se ore i puši kurac!'' Turci ga pitaju i treći put, međutim, to je Srbinu previše, i on ih, kao što znamo - pobije sve.

E sad, posle ovog kratkog sižea, možemo da pričamo o implikacijama. Naime, kada detetu od 8-9 godina pričaš o herojima, možeš da mu učitaš koju god sliku kao sliku heroja i da budeš siguran da ono taj model neće posetiti u mislima i preispitati nikad, jer je dovoljno star da ga mozak tretira kao pred-postojeće stanje. Nama su to uradili preko ove i drugih ovakvih pesama. Posledice? Naravno da ih ima. Gej parada, nezavisnost Kosova, i u još ko zna koliko puta smo viđali po Beogradu i po 300.000 ,,ugnjetavanih Kraljevića Marka'' kako isteruju pravdu na baš ovakav, ma istovetan način. Koincidencija? Ne bih rekao.

I posle se čudimo što su nam deca psihopate. U školi se to uči, gospodo. U školi, i u najranijem detinjstvu. 

Idu izbori. Mislite o tome.